Σε "κραχ" ανεργίας και μισθών οδηγεί η εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική την εργατική τάξη.
Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζονται αναλυτικά στη νέα ετήσια έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 27/9 το μεσημέρι στο "ΤΙΤΑΝΙΑ" στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά την ανεργία, το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ προβλέπει ότι θα φτάσει φέτος, βάσει της μεθοδολογίας των ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. - Eurostat, το 17% - 18%. Ως γνωστόν, βέβαια, αυτή η μεθοδολογία υποεκτιμά τα πραγματικά μεγέθη της ανεργίας καθώς αν κάποιος/α έχει κάνει έστω και ένα 3ωρο "μεροκάματο" κατά τον μήνα μέτρησης, λογίζεται ως "εργαζόμενος".
Από το 2009 έως και το 2011 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 61,5%, ενώ από το 2008 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 95%.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20%, προσεγγίζοντας έτσι τα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1960. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το 1961 η ανεργία ήταν 864.000 άτομα, δηλαδή το 26,4% του εργατικού δυναμικού, το οποίο ήταν τότε 3.640.000 άτομα.
Τότε η ανεργία αποκλιμακώθηκε μόνο μέσω της μαζικής μετανάστευσης.
Φυσικά, η ανεργία δεν πέφτει "από τον ουρανό", αλλά οφείλεται στην ύφεση που προκαλείται από τη μνημονιακή λιτότητα (μείωση δαπανών, αύξηση φορολογικών συντελεστών κλπ). Σωρευτικά η ύφεση στην τριετία 2009 - 2011 ξεπερνά σωρευτικά το 12%.
Παράλληλα, το γεγονός πως η ύφεση συστηματικά ξεπερνά τις προβλέψεις επίσημων φορέων, δημιουργεί ένα καθεστώς πρωτοφανούς αβεβαιότητας που εντείνει περαιτέρω τις υφεσιακές τάσεις.
Την ίδια στιγμή, η έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με την αποχαλίνωση των εργοδοτών από τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - τρόικας, οδηγεί σε κατάρρευση των εργατικών εισοδημάτων!
Το φόβητρο της απόλυσης, οδηγεί τους εργαζόμενους στο να αποδέχονται "οικιοθελείς" μειώσεις μισθών, ρίχνοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών στα επίπεδα της διετίας 2001 - 2002!
Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στα προεόρτια μιας νέας επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικας απέναντι στα εργατικά εισοδήματα (ενιαίο μισθολόγιο - πεινολόγιο, ατομικές συμβάσεις, οριζόντιες μειώσεις στις τράπεζες κλπ), στα πλαίσια της διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης.
Μπορείτε να κατεβάσετε όλη την έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, πατώντας εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλια σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!